Pałki z kurczaka marynowane w kefirze

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W zasadzie to danie jest na szybko. Komplikacji zbyt wielu nie ma. Wystarczy kefir lub ayran-którego nie mogłem dostać w sklepie obok, a śpieszyło mi się, bo ten tydzień był strasznie wymagający w pracy. Na szczęście drogę wyremontowali. Tak, już można prawie normalnie przejechać przez Częstochowę. Dzięki temu nie jadę godzinę z pracy, tylko 15 minut. Wracając do przepisu. Danie fajne, smaczne i lekkie.
Arek Gie

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka
    500 ml kefiru naturalnego
    2 łyżki przyprawy do kurczaka
    200 g ryżu
    3 jajka
    3 łyżki masła
    4 łyżki natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Pałki z kurczaka marynowane w kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pałki z kurczaka marynowane w kefirze 1. Mięso zalewamy kefirem na 24 godziny. Od czasu do czasu można przemieszać, choć to niekonieczne.
    Kurczaka wyjmujemy z marynaty, lekko oprószamy przyprawą, układamy na blaszce do pieczenia.

    Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C, pieczemy 35 minut.


    Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.


    Na łyżce masła smażymy jajka.


    Na pozostałym maśle smażymy ryż, dodajemy jajka, dokładnie ze sobą łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z natką.


    Ryż wykładamy na talerze, na nim układamy upieczone mięso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pałki z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.42 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pyszne :)

To może cię zainteresować