Pączusie lukrowane

4.5 (184 ocen)

mini pączusie....

Składniki:

  • mleko - 2 szklanki
    mąka pszenna - 1 kg
    masło - 15 dag
    żółtka - 4 szt
    drożdże - 5 dag
    cukier - 3/4 szklanki
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączusie lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do kubka wlewamy 100 ml letniego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i mieszamy do rozpuszczenia.
    Do miski wsypujemy resztę mąki, robimy dołek i jak zacznie zaczyn w kubku rosnąć wlewamy do dołka w misce i delikatnie dokładamy mąkę z brzegów miski, tak by z zaczynu powstała gęsta śmietana, odstawiamy na parę minut, po ok 5 minutach delikatnie wyrobić z większa ilością mąki, przykryć i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać do miski żółtka, rozpuszczone letnie masło, cukier i wyrobić teraz całość drewnianą łyżką na gładkie i elastyczne ciasto. Ponownie ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
    Jak ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na podsypaną mąką stolnice, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe krążki, poukładać je z boku na stolnicy, oprószyć delikatnie mąką i pozostawić na jakieś 15 minut by jeszcze troszkę sie zaokrągliły.
    Pączusie wkładamy delikatnie do rozgrzanego głębokiego oleju, smażymy z obu stron na złoto.
    lukrujemy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować