Lukrowane rogaliki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te rogaliki świetnie smakują z każdą konfiturą. Szybkie, proste, rozpływają się w ustach.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1 jajko
    50g drożdży
    2 łyżki cukru
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    250g masła
    Dodatkowo:
    około 30g gęstej marmolady (np. morelowej, jabłkowej, dyniowej)
    jajko
    1/2 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki Marmolady

Lukrowane rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszaj ze śmietaną i cukrem, odstaw na 10 minut. Makę przesiej, wymieszaj z podrośniętymi drożdżami, jajkiem i posiekanym masłem. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego 4 równe kule.

    Kule rozwałkuj na okrągłe placki. Każde pokrój na 8 trójkątów (tak jak pizzę). U podstawy trójkątów kładź po łyżeczce marmolady. Zawijaj rogaliki. Ułóż je na blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia.

    Tak przygotowane rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem . Piecz ok. 15 minut w temperaturze 200stopni. Wystudź.

    Cukier puder utrzyj z odrobiną wrzątku na lukier. Posmaruj rogaliki.

Porady

Zamiast marmolady można użyć kawałków jabłek lub nutelli. Polukrowane rogaliki można posypać pokruszonymi orzechami lub płatkami migdałów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał

Podobne przepisy

To może cię zainteresować