Lukrowane rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszaj ze śmietaną i cukrem, odstaw na 10 minut. Makę przesiej, wymieszaj z podrośniętymi drożdżami, jajkiem i posiekanym masłem. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego 4 równe kule.
Kule rozwałkuj na okrągłe placki. Każde pokrój na 8 trójkątów (tak jak pizzę). U podstawy trójkątów kładź po łyżeczce marmolady. Zawijaj rogaliki. Ułóż je na blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia.
Tak przygotowane rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem . Piecz ok. 15 minut w temperaturze 200stopni. Wystudź.
Cukier puder utrzyj z odrobiną wrzątku na lukier. Posmaruj rogaliki.
Porady
Zamiast marmolady można użyć kawałków jabłek lub nutelli.
Polukrowane rogaliki można posypać pokruszonymi orzechami lub płatkami migdałów.
Komentarze