Pączusie ekspresowe!

4.5 (170 ocen)

Był sobie mały okrągły pączek,Był lukrowany i nie miał rączek,Miał za to smaczną brązową skórkę,A w środku, dziurkę na konfiturkę.Słodkiego tłustego czwartku życzy Christopher

Składniki:

  • 0,5kg mąki
    3 łyżki cukru
    1 szklanka mleka
    125g masła
    3 jajka
    5 dkg drożdży
    konfitura owocowa
    kandyzowana skórka pomarańczy
    cukier puder na lukier
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączusie ekspresowe! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączusie ekspresowe! 1. Masło roztopić ,dodać cukier trochę mleka, wkruszyć drożdże ,posypać 2 łyżkami mąki i szczyptą soli. Odstawić ,aby trochę podrosło.
    Wlać resztę mleka, roztrzepane jajka i wsypać przesianą mąkę.
    Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować niezbyt cienko.
    Na jednej części zaznaczyć lekko kółka ausztycherem lub szklanką.
    W środku kółek nałożyć łyżeczkę konfitury.
    Całość nakryć drugą częścią ciasta.
    Za pomocą np. szklanki wyciąć placuszki, uważając, aby konfitura znalazła się pod szklanką.
    Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny.
    Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować