Pączki wigilijne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zalać niewielką ilością letniego mleka, odstawić w ciepłe miejsce.Margarynę roztopić i ostudzić.Jajko i żółtka ubić z łyżką cukru.Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże,resztkę cukru,masę jajeczną,margarynę, sól i spirytus bądż wódkę.Wyrobić ciasto , dolewając resztkę mleka.Odstawić w cieple miejsce.
2.Z ciasta odrywać kawałki i formować placuszki.Na każdy nałożyć łyżeczkę konfitury lub powideł.Zlepić brzegi,uformować kulki i odstawić , aby urosły.W rondlu rozgrzać olej i smażyć pączki na złotobrązowo .Zrobić lukier: cukier utrzeć z białkami, dodając aromat.Pączki polukrować.
Komentarze