Pączki Wigilijne

4.48 (170 ocen)

  • 60 min

Te pączki pączki zawszę robiłam i robię z mamą i siostrą.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    1 jajko
    3 żółtka
    4 łyżki cukru
    1/2 kostki margaryny
    70 g drożdży
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżki spirytusu lub rumowej wódki
    szczypta soli
    konfitura z wiśni lub powidła śliwkowe
    1 l oleju
    Lukier:
    250 g cukru pudru
    aromat rumowy
    3 białka
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki wigilijne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalać niewielką ilością letniego mleka, odstawić w ciepłe miejsce.Margarynę roztopić i ostudzić.Jajko i żółtka ubić z łyżką cukru.Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże,resztkę cukru,masę jajeczną,margarynę, sól i spirytus bądż wódkę.Wyrobić ciasto , dolewając resztkę mleka.Odstawić w cieple miejsce.
  • 2. Z ciasta odrywać kawałki i formować placuszki.Na każdy nałożyć łyżeczkę konfitury lub powideł.Zlepić brzegi,uformować kulki i odstawić , aby urosły.W rondlu rozgrzać olej i smażyć pączki na złotobrązowo .Zrobić lukier: cukier utrzeć z białkami, dodając aromat.Pączki polukrować.

Porady

Pączki można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować