Ozdoba stołu na prywatkę

0 (0 ocen)

  • 20 min

Potrawa przede wszystkim cieszy oczy naszych gości, jest nie tylko kolorowa, smaczna, ale i zdrowa.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 grejpfrut
    2 pomarańcze
    2 jabłka
    1 cytryna
    3 kiwi
    1 ananas
    4 mandarynki
    1 duża kiść winogrono
    3 śliwki
    *można również dobrać owoce według własnego gustu :)
    Do ozdoby :
    parasolki koktajlowe, kolorowe wykałaczki bądź inne.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ozdoba stołu na prywatkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie owoce dokładnie myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia,
    następnie przecinamy całego ananasa wzdłuż na 4 równe połówki (ćwiartki)
  • 2. 2. Wycinamy z ananasa środek owocu z każdej ćwiartki, po czym kroimy go w równe paski i przesuwamy w ćwiartce raz w prawo raz w lewo, w puste miejsca wkładamy obrane ćwiartki mandarynki by powstała pewna kompozycja
  • 3. 3. Z jabłka wycinamy" łezki" zaczynamy od najmniejszej, później po jej zewnętrznej stronie wycinamy coraz większe, następnie przesuwamy wszystkie na raz kciukiem, również wychodzi pewna kompozycja.
  • 4. 4. Z cytryny wycinamy środek, formujemy z niej "koszyczek" do którego możemy później włożyć pokrojone w drobną kosteczkę "resztki owoców"
  • 5. 5. Resztę owoców układamy według własnego gustu na dużej tacy możemy pokroić je w talarki, ćwiartki, bądź powycinać z nich fantazyjne formy.
    Na koniec ozdabiamy naszą tacę z owocami parasolkami koktajlowymi, kolorowymi wykałaczkami itp.

Porady

Formy najlepiej wycina się ze świeżych owoców

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować