Połączenie biszkoptu, galaretki, śmietankowej pianki i owoców to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Moja rodzina bardzo zachwala to ciasta i nie może się doczekać na kolejne.
Owowoca operetka z morelami, truskawkami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Biszkopt: białka oddziel od żółtek i zmiksuj na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie wsyp cukier i miksuj, aż do rozpuszczenia. Żółtka dodawaj stopniowo do białek stale miksując. Mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy. Wymieszaj całość przy pomocy łyżki. Przełóż masę do blachy 24 na 38 cm. Piecz około 10 minut w temperaturze 160 stopni,a potem jeszcze 5-7 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Galaretka: żelatynę oraz proszek galaretkowy rozpuść razem we wrzątku. Wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Morele i truskawki umyj, obierz i pokrój. Tężejącą galaretkę wyłóż na wystudzony biszkopt. Powciskaj kawałki owoców.
3.Przygotuj piankę: żelatynę rozpuść we wrzątku i dokładnie wymieszaj. Śmietanę zmiksuj na puszysta masę. Wsyp cukier puder do smaku, tężejącą żelatynę i zmiksuj dokładnie. Masę wyłóż na galaretkę. Na wierzch wyłóż umyte i osuszone borówki. Ciasto schłodź w lodówce około 2 godzin.
Komentarze