Owoce idealnie komponują się ze smakiem ciasta. Najbardziej smakował mi w nim banan. Choć było go stosunkowo najmniej nadawał on wyjątkowego smaku, oczywiście poza kruszonką , która podkreślała całość.
Składniki:
Ciasto: Średnica 32 cm:
• 35 dag mąki,
• 1/3- ¼ kostki drożdży,
• 1 łyżka cukru,
• Szczypta soli,
• 1/3 kostki masła,
• ¾ szklanki mleka,
• 1 jajko,
• Jajko do posmakowania brzegu
Owoce:
• 1 duży banan,
• Około 4-5 połówek brzoskwini z puszki,
• Około 4 plastry ananasa z puszki.
Kruszonka:
• 50 g mąki,
• 50 g cukru,
• 25 g masła,
• 1,5 łyżki kakao
Owocowy drożdżowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę mleka podgrzewamy, po czym rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Dodajemy do niego tyle mąki by uzyskać rozczyn o konsystencji śmietany. Tak przygotowany pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy. Pozostałe mleko podgrzewamy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od dłoni. Gotowe ponownie odstawiamy, by podwoiło swoja objętość.
2.Gotowe ciasto wałkujemy na średnicę 32 cm. Przekładamy na spód od tortownicy o tej samej grubości. Formujemy wyższe brzegi i smarujemy całość roztrzepanym jajkiem
3.Owoce kroimy na mniejsze części. Układamy na przygotowanym cieście drożdżowym.
4.Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W dłoniach wykonujemy kruszonkę. Gotową posypujemy owoce.
Komentarze