Owocowy drożdżowiec

0 (0 ocen)

Owoce idealnie komponują się ze smakiem ciasta. Najbardziej smakował mi w nim banan. Choć było go stosunkowo najmniej nadawał on wyjątkowego smaku, oczywiście poza kruszonką , która podkreślała całość.

Składniki:

  • Ciasto: Średnica 32 cm:
    • 35 dag mąki,
    • 1/3- ¼ kostki drożdży,
    • 1 łyżka cukru,
    • Szczypta soli,
    • 1/3 kostki masła,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 1 jajko,
    • Jajko do posmakowania brzegu
    Owoce:
    • 1 duży banan,
    • Około 4-5 połówek brzoskwini z puszki,
    • Około 4 plastry ananasa z puszki.
    Kruszonka:
    • 50 g mąki,
    • 50 g cukru,
    • 25 g masła,
    • 1,5 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Owocowy drożdżowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto przed wyrosnieciem 1. Połowę mleka podgrzewamy, po czym rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Dodajemy do niego tyle mąki by uzyskać rozczyn o konsystencji śmietany. Tak przygotowany pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy. Pozostałe mleko podgrzewamy.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od dłoni. Gotowe ponownie odstawiamy, by podwoiło swoja objętość.
  • uformowane ciasto 2. Gotowe ciasto wałkujemy na średnicę 32 cm. Przekładamy na spód od tortownicy o tej samej grubości. Formujemy wyższe brzegi i smarujemy całość roztrzepanym jajkiem
  • ułożone owoce 3. Owoce kroimy na mniejsze części. Układamy na przygotowanym cieście drożdżowym.
  • przed pieczeniem. 4. Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W dłoniach wykonujemy kruszonkę. Gotową posypujemy owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Banany Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować