Owocowa kopułka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 30 min

Efektowne ciasto. Można do niego użyć plastrów rolady kupionej w sklepie lub użyć domowej (jeśli już się przejadła, w tym deserze zyska nowy smak).

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 16 plastrów dowolnej rolady (może być nawet obeschnięta)

    40 dag gęstego serka homogenizowanego (waniliowego najlepiej
    1 szkl. śmietanki tortowej
    0,5 szkl. cukru pudru
    galaretka o smaku owoców leśnych
    20 g żelatyny
    30 dag owoców leśnych: jagody, maliny, truskawki (lub inne miękkie owoce, mogą być mrożone)


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owocowa kopułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę mieszamy z galaretką w szklance, zalewamy wrzątkiem do pełna. Odstawiamy do ostygnięcia. Połowę owoców rozdrabniamy Benderem. Drugą połowę kroimy (z wyjątkiem jagód) na mniejsze kawałki. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Przestygniętą żelatynę z galaretką mieszamy z przecierem z owoców, do tego dodajemy serek homogenizowany i na koniec ubitą śmietankę. Chłodzimy w lodówce. Miskę (najlepiej o śr. ok. 20 cm i wysokości ok. 15 cm.) wykładamy folią aluminiową, boki i spód obkładamy plastrami rolady. Zalewamy masa serową wymieszaną z pokrojonymi owocami. Wkładamy na kilka godzin do lodówki (co najmniej 3 godz.). Przed podaniem miskę przykrywamy talerzem i odwracamy, tak żeby ciasto wysunęło się na talerz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pianka owocowa

To może cię zainteresować