Efektowne ciasto. Można do niego użyć plastrów rolady kupionej w sklepie lub użyć domowej (jeśli już się przejadła, w tym deserze zyska nowy smak).
3 godz. 30 min
Składniki:
16 plastrów dowolnej rolady (może być nawet obeschnięta)
40 dag gęstego serka homogenizowanego (waniliowego najlepiej
1 szkl. śmietanki tortowej
0,5 szkl. cukru pudru
galaretka o smaku owoców leśnych
20 g żelatyny
30 dag owoców leśnych: jagody, maliny, truskawki (lub inne miękkie owoce, mogą być mrożone)
Owocowa kopułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę mieszamy z galaretką w szklance, zalewamy wrzątkiem do pełna. Odstawiamy do ostygnięcia. Połowę owoców rozdrabniamy Benderem. Drugą połowę kroimy (z wyjątkiem jagód) na mniejsze kawałki. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Przestygniętą żelatynę z galaretką mieszamy z przecierem z owoców, do tego dodajemy serek homogenizowany i na koniec ubitą śmietankę. Chłodzimy w lodówce. Miskę (najlepiej o śr. ok. 20 cm i wysokości ok. 15 cm.) wykładamy folią aluminiową, boki i spód obkładamy plastrami rolady. Zalewamy masa serową wymieszaną z pokrojonymi owocami. Wkładamy na kilka godzin do lodówki (co najmniej 3 godz.). Przed podaniem miskę przykrywamy talerzem i odwracamy, tak żeby ciasto wysunęło się na talerz.
Komentarze