Gwiazdkowa kopułka z malinami

  • wyświetlono: 245 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Słodka kopułka na Boże Narodzenie z delikatną malinową pianką na bazie serków waniliowych. Taki deser na pewno spodoba i posmakuje gościom. Umili świąteczne dni.

hahaha 015
  • 8 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

biszkopt:

- 3 jajka



- 3 łyżki cukru



- 3 łyżki zimnej wody



- 3 łyżki mąki tortowej



- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


biszkopt na spód i gwiazdki:

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki tortowej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


pianka malinowa:

- 3 serki homogenizowane waniliowe (razem 45 dag)

- 1 galaretka malinowa

- 0,5 szklanki gorącej wody

- 1 łyżeczka żelatyny

- 1 szklanka malin

bita śmietana:

- 1 bita śmietana typu śnieżka

- 125 ml mleka

- 1 łyżeczka żelatyny

- 2 łyżki gorącej wody

dodatkowo:

- kilka malin do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Gwiazdkowa kopułka z malinami

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka oraz wodę i ubijamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Biszkopt spód: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 3. Miskę o pojemności jednego litra wykładamy folią aluminiową. Następnie wykładamy okrągłym biszkoptem.
  • 4. Z prostokątnego biszkoptu wykrawamy spód o średnicy miski. Z pozostałego biszkoptu wykrawamy gwiazdki i kwadraciki.
  • 5. Pianka malinowa: Galaretkę rozpuszczamy wraz z żelatyną w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Serki przekładamy do miski. Dodajemy lekko stężoną galaretkę i ubijamy. Do gotowej masy dodajemy maliny. Lekko mieszamy. Piankę przelewamy do miski. Przykrywamy spodem. Wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
  • 6. Bita śmietana: Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, żeby była letnia. Stopniowo dodajemy do bitej śmietany przy tym ubijając.
  • 7. Stężoną kopułkę wyciągamy z miski. Całość smarujemy bitą śmietaną. Kopułkę dekorujemy gwiazdkami, kwadracikami i malinami. Udekorowaną wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 8. Gotowe!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortgalaretkaCiastobiszkoptbita śmietanaserki homogenizowaneMalinyCiasto z galaretkąboże narodzenieserki wanilioweciasto z malinamiciasto z piankąbiszkopt z owocamiz bitą śmietanąświąteczny tortbiszkopt z malinamideser z biszkoptaminietypowy tortciasto na Boże Narodzenienietypowy desermalinowa piankabiszkoptowy deser

Komentarze

Podobne przepisy

Różowe ciasto z malinami

Dodane przez: cook and look

Różowe ciasto z malinami

Lekko podkolorowany biszkopt, kremówka...

Ciasto z malinami

Dodane przez: bogusia82

Ciasto z malinami

Bardzo szybkie ciasto, można go...

Brownie z malinami

Dodane przez: AnkaFiranka

Brownie z malinami

Szybkie ciasto dla łasuchów, czyli...

Karpatka z malinami

Dodane przez: 2milutka

Karpatka z malinami

Jedno z moich ulubionych ciast...

Torcik z malinami na zimno.

Dodane przez: BABECZKA 35

Torcik z malinami na zimno

Dzisiaj mam dla Was bardzo pyszny...

Sernik dwuwarstwowy z malinami

Dodane przez: Cukiereczek

Sernik dwuwarstwowy z malinami

Czy może być coś pyszniejszego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE