Gwiazdkowa kopułka z malinami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Słodka kopułka na Boże Narodzenie z delikatną malinową pianką na bazie serków waniliowych. Taki deser na pewno spodoba i posmakuje gościom. Umili świąteczne dni.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:

    - 3 jajka



    - 3 łyżki cukru



    - 3 łyżki zimnej wody



    - 3 łyżki mąki tortowej



    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


    biszkopt na spód i gwiazdki:

    - 4 jajka

    - 4 łyżki cukru

    - 4 łyżki mąki tortowej

    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia


    pianka malinowa:

    - 3 serki homogenizowane waniliowe (razem 45 dag)

    - 1 galaretka malinowa

    - 0,5 szklanki gorącej wody

    - 1 łyżeczka żelatyny

    - 1 szklanka malin

    bita śmietana:

    - 1 bita śmietana typu śnieżka

    - 125 ml mleka

    - 1 łyżeczka żelatyny

    - 2 łyżki gorącej wody

    dodatkowo:

    - kilka malin do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gwiazdkowa kopułka z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka oraz wodę i ubijamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Biszkopt spód: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 3. Miskę o pojemności jednego litra wykładamy folią aluminiową. Następnie wykładamy okrągłym biszkoptem.
  • 4. Z prostokątnego biszkoptu wykrawamy spód o średnicy miski. Z pozostałego biszkoptu wykrawamy gwiazdki i kwadraciki.
  • 5. Pianka malinowa: Galaretkę rozpuszczamy wraz z żelatyną w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Serki przekładamy do miski. Dodajemy lekko stężoną galaretkę i ubijamy. Do gotowej masy dodajemy maliny. Lekko mieszamy. Piankę przelewamy do miski. Przykrywamy spodem. Wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
  • 6. Bita śmietana: Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, żeby była letnia. Stopniowo dodajemy do bitej śmietany przy tym ubijając.
  • 7. Stężoną kopułkę wyciągamy z miski. Całość smarujemy bitą śmietaną. Kopułkę dekorujemy gwiazdkami, kwadracikami i malinami. Udekorowaną wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 8. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka Maliny Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Mannowiec z malinami 1

To może cię zainteresować