Otrębowe batoniki z płatkami jaglanymi i jagodami Goji

0 (0 ocen)

Batoniki z dużą ilością błonnika i samych wartościowych składników. Nie dość, że zdrowe to jeszcze bardzo smaczne :) Doskonałe na przekąskę w pracy, szkole, spacerze, podróży czy pikniku. Można też podsunąć je dzieciom zamiast kupnych batoników.

Składniki:

  • 100g daktyli bez pestek
    1/2 szklanki jagód Goji
    1/2 szklanki wrzątku
    1/2 szklanki płatków jaglanych Kupiec
    1/2 szklanki otrębów owsianych Kupiec
    1/4 szklanki sezamu
    1 łyżeczka mielonego lnu
    1 łyżka miodu prawdziwego
    50g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Batony Przekąski

Otrębowe batoniki z płatkami jaglanymi i jagodami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle i jagody goji przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia. U mnie stały całą noc. Kiedy owoce napęcznieją wyjąć daktyle i zmiksować je blenderem razem z wodą, w której się moczyły. Do rozdrobnionych daktyli dodać płatki jaglane, otręby, sezam, len i miód. Na końcu wmieszać jagody goji.
  • 2. Na papierze do pieczenia ugnieść masę na kształt prostokąta o wymiarach około 30x20cm, na grubość 1-1,5cm. Wyrównywałam i dogniatałam powierzchnię deską do krojenia. Piec w temperaturze 180*C przez 10min. Przestudzoną masę pokroić na batoniki. Jeden brzeg zatopić w roztopionej czekoladzie i odstawić do zastygnięcia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Otręby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować