Oszczędne, bo zrobione tylko na samych białkach, które zostają nam przy pieczeniu ciast drożdżowych lub kruchych. Nic nam się nie marnuje, gdy upieczemy na tych białkach pyszne ciasto z morelami.
1 godz. 20 min
Składniki:
mąka pszenna tortowa – 650 g
proszek do pieczenia – 4 łyżeczki
białka – 10 szt.
letnie mleko – 1,5 szk.
miękkie masło – 340 g
cukier puder – 200 g
ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki
szczypta soli
Oszczędne ciasto z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę na 180°C. Składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową.
2.Białka i mleko wlać do miski, dodać ekstrakt z wanilii i krótko roztrzepać trzepaczką.
3.Do drugiej miski przełożyć przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło, cukier puder i szczyptę soli. Wlać około 1 szklanki roztrzepanych białek z mlekiem. Ciasto przez chwilę miksować na najniższych obrotach miksera. Nie przerywając ucierania wlewać małymi porcjami pozostałe białka z mlekiem.
4.Przełożyć ciasto do wysmarowanych masłem i obsypanych kaszą manną dwóch foremek o wymiarach 8,5 x 28 cm.
5.Morele umyć, usunąć pestki i pokroić na plasterki, oprószyć je mąką i układać cienką warstwą na cieście.
6.Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut. Upieczone ciasto lekko przestudzić w foremkach, a następnie wyjąć i studzić na kratce kuchennej. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze