Miodowo-jabłkowy przekładaniec z chrupiącą, orzechowo-słonecznikową warstwą

  • wyświetlono: 765 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszny przekładaniec z chrupiącą, orzechowo-słonecznikową warstwą na wierzchu. Polecam!

akrobatka22

Składniki

Ciasto:
500 g mąki pszennej
3 łyżki płynnego miodu
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g masła
2 jajka
2 łyżki mleka

Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
1/2 szkl. cukru ( lub więcej)
1 łyżka cynamonu
2 galaretki pomarańczowe

Chrupiąca warstwa orzechowo-słonecznikowa:
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g pestek słonecznika
1/4 szkl. cukru
50 g masła/ margaryny
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mleka

Dodatkowo:
1 czekolada gorzka do dekoracji
3 łyżki gorącego mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Miodowo-jabłkowy przekładaniec z chrupiącą, orzechowo-słonecznikową warstwą

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować i umieścić w blaszce o wymiarach 24x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta.
  • 2. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać, a następnie pokroić w kostkę. Umieścić w garnuszku, zalać odrobiną wody oraz dodać pozostałe składniki z masy jabłkowej (oprócz galaretek!) Dusić na małych ogniu do zmięknięcia jabłek. Następnie gorącą masę zmiksować blenderem do uzyskania musu. Mus ponownie zagotować, wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia. Na I blacie miodowym wysmarować 1/2 tężejącej masy jabłkowej, przykryć II blatem ciasta i ponownie wysmarować masą. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Całość schłodzić do całkowitego stężenia masy jabłkowej.
  • 3. Chrupiąca orzechowo-słonecznikowa warstwa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, postawić na małym ogniu i podgrzewać do lekkiego zkarmelizowania masy. Gorącą masę wylać na III blat miodowy. Schłodzić w lodówce.
  • 4. Czekoladę rozpuścić w mleku. Jeszcze ciepłą udekorować wierzch ciasta. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegalaretkaCiastocynamonjabłkaorzechymiódmasaPrzekładanieccukiersłoneczniksłodkiemiodowechrupiącaprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto z jabłkami

Dodane przez: emka271

Ciasto z jabłkami - jabłkowy przekładaniec

Przepis wymyśliłam będąc u kuzynki....

image-1dpapf6

Dodane przez: marysiaz

Ciasto miodowe z budyniowo - jabłkową masą

To ciasto idealnie sprawdza się...

Ciasto orzechowo – jabłkowe z Bieluchem

Dodane przez: juchab

Ciasto orzechowo – jabłkowe z Bieluchem

Przyjemnie orzechowe ciasto, z...

Ciasto miodowe z nadzieniem jabłkowym i śmietaną

Dodane przez: bienpyt

Ciasto miodowe z nadzieniem jabłkowym i śmietaną

Moje ulubione ciasto miodowe tym...

image-046vvgk

Dodane przez: kasia5

Ciasto z miodowo-orzechowa nutą

Upieklam na urodziny dla mojego...

Kukułkowe inspiracje

Dodane przez: Kukułki

Ciasto orzechowo-jabłkowe z bezą

Lekkie, słodko-kwaśne ciasto o...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE