25 dag orzechów włoskich
10 dag masła
6 łyżek cukru
3 łyżki miodu
Krem budyniowy:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag masła
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
1/2 puszki masy makowej (ok. 400-450 gram gotowej masy lub 25 dag sparzonego i zmielonego maku).
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu na 3 szklankach mleka z 3/4 szkl. cukru. Ostudzić.
Orzechowiec z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
2.Masa orzechowa:
Masło z cukrem i miodem zagotować, dodać pokrojone orzechy, wymieszać, chwilę pogotować.
3.Masa budyniowa
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu na 3 szklankach mleka. Do gotowania wsypać cukier. Ostudzić. Zimny utrzeć z masłem na puszysty krem.
Do połowy masy dodać 1/2 puszki masy makowej, zmiksować.
4.Blaszkę o wymiarach ok. 25 cm x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. C przez około 15 minut.
Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec 15 minut w temperaturze 170 st.C.Uwaga ciasta nie piec dłużej, nawet jeśli masa orzechowa na wierzchu wydaje się płynna, po ostudzeniu stężeje. Jeśli za długo będziemy piec blat ciasta z masą orzechową będzie on twardy (trudny do pokrojenia) a orzechy gorzkie.
Gotowe zimne ciasta przełożyć masą makową a na nią wyłożyć masę budyniową. Ciasto z orzechami położyć na górze.
Komentarze