Orzechowiec

4.5 (158 ocen)

Najlepsze ciasto orzechowe, jakie jadłam... Jego smak sprawia, że nie potrafię zakończyć na jednym kawałku. Orzechy, ciasto miodowe - niebo dla podniebienia.

Składniki:

  • forma 28cm x 35cm

    ciasto: 500g mąki pszennej, 200g cukru, 200g margaryny, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 łyżki mleka, 2 łyżeczki sody

    posypka orzechowa: 300g orzechów włoskich, pół kostki margaryny, 100g cukru, 2 łyżki miodu

    masa: 2 szklanki mleka, pół szklanki cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, kostka margaryny, cukier wanilinowy, paczka kawy cappuccino (waniliowe/śmietankowe/orzechowe)
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy margarynę na najwyższych obrotach. Ja zwykle ucieram 10 minut, następnie dodaję cukier, ucieram kolejne pięć minut i po kolei jajka*. Miód i sodę rozpuścić w mleku i wymieszać z resztą składników na ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną wyłożyć na dużą blachę i upiec na złoty kolor w 180°C.
    W międzyczasie wykonujemy posypkę orzechową. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy pozostałe składniki i lekko podpiekamy w garnku/na patelni. (orzechy można wcześniej zalać gorącą wodą, będą miększe.) Gorące wyłożyć na drugi placek i upiec jak poprzedni.
    Masa: zagotować szklankę mleka z cukrem wanilinowym. W drugiej szklance rozpuścić obie mąki i kawę. (Można zaparzyć dwie łyżki kawy i wykorzystać je jako poncz do ciasta.) Roztwór wlać do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem* i dodawać wystudzony budyń. Ucierać na jednolitą masę, następnie wyłożyć na pierwszy placek** i przykryć drugim. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepsze jest następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować