Najlepsze ciasto orzechowe, jakie jadłam... Jego smak sprawia, że nie potrafię zakończyć na jednym kawałku. Orzechy, ciasto miodowe - niebo dla podniebienia.
1.Ucieramy margarynę na najwyższych obrotach. Ja zwykle ucieram 10 minut, następnie dodaję cukier, ucieram kolejne pięć minut i po kolei jajka*. Miód i sodę rozpuścić w mleku i wymieszać z resztą składników na ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną wyłożyć na dużą blachę i upiec na złoty kolor w 180°C.
W międzyczasie wykonujemy posypkę orzechową. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy pozostałe składniki i lekko podpiekamy w garnku/na patelni. (orzechy można wcześniej zalać gorącą wodą, będą miększe.) Gorące wyłożyć na drugi placek i upiec jak poprzedni.
Masa: zagotować szklankę mleka z cukrem wanilinowym. W drugiej szklance rozpuścić obie mąki i kawę. (Można zaparzyć dwie łyżki kawy i wykorzystać je jako poncz do ciasta.) Roztwór wlać do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem* i dodawać wystudzony budyń. Ucierać na jednolitą masę, następnie wyłożyć na pierwszy placek** i przykryć drugim. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepsze jest następnego dnia.
Komentarze