Orzechowe zabajone

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Delikatna pianka jajeczna z dodatkiem likieru orzechowego oraz czekoladowej bitej śmietany całość smakuje wybornie.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10 żółtek od szczęśliwych kurek
    10 łyżek cukru pudru
    200 ml likieru o smaku orzecha laskowego

    bita śmietana:
    200 g słodkiej śmietanki 42%
    2 łyżki nutelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Likiery

Orzechowe zabajone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubijamy na parze z cukrem pudrem, gdy powstanie kremowa pianka cienkim strumieniem wlewamy alkohol i ubijamy jeszcze kilka minut, aż masa ponownie stanie się puszysta i kremowa. Odstawiamy by masa ostygła do temperatury pokojowej.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy z nutellą (krem czekoladowy powinien być w temperaturze pokojowej, by łatwo połączył się ze śmietanką).

    Bitą śmietanę przekładamy do szprycy i wyciskamy ją po brzegu kieliszka. Następnie przekładamy do kieliszków piankę jajeczną. Podajemy od razu lub po schłodzeniu. Dodatkowo możemy posypać startą gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier jajeczny Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować