8 jajek
200 g mąki pszennej tortowej
300 g orzechów włoskich drobno zmielonych
100 g cukru
1 cukier waniliowy
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem masarpone
500 g serka mascarpone
1 opakowanie Śnieżki
200 g śmietany kremówki 36 proc.
100 g cukru pudru
do nasączenia
3/4 szklanki mocnej kawy wymieszanej z łyżką arametto
Na wierzch :
masa kajmakowa
do dekoracji kawałki orzechów
Orzechowa pychotka z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto orzechowe:
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy z solą na sztywno.
Ubijając dodajemy porcjami cukier, żółtka i proszek do pieczenia, dodajemy make , mieszamy.
Na sam koniec wsypujemy zmielone orzechy i mieszamy delikatnie łyżką z pozostałymi skłądnikami.
Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i pieczemy w 170 stopniach ok. 55 -60 minut .
Krem mascarpone:
umieszczamy w misce , dodajemy cukier i ubijamy na puch.Nastepnie dodajemy Śnieżkę i kremówkę i całość miksujemy.
Upieczone, wystudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty. Każdy blat dokładnie nasączamy kawa z dodatiem łyzki arametto , szczególnie przy bokach. Blaty smarujemy kremem mascarpone
Wierzch smarujmy masa kajmakową , dekorujemy kawałkami orzechów, schładzamy.
Komentarze