Orzechowa pychotka z kremem mascarpone

3.5 (6 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób

proste ale smaczne ciasto=na wszelkie okazje!

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto

    8 jajek
    200 g mąki pszennej tortowej
    300 g orzechów włoskich drobno zmielonych
    100 g cukru
    1 cukier waniliowy
    1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli


    Krem masarpone

    500 g serka mascarpone
    1 opakowanie Śnieżki
    200 g śmietany kremówki 36 proc.
    100 g cukru pudru
    do nasączenia
    3/4 szklanki mocnej kawy wymieszanej z łyżką arametto

    Na wierzch :
    masa kajmakowa
    do dekoracji kawałki orzechów
Wystaw ocenę:

3.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasto orzechowe

Orzechowa pychotka z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto orzechowe:

    Białka oddzielamy od żółtek.
    Białka ubijamy z solą na sztywno.
    Ubijając dodajemy porcjami cukier, żółtka i proszek do pieczenia, dodajemy make , mieszamy.
    Na sam koniec wsypujemy zmielone orzechy i mieszamy delikatnie łyżką z pozostałymi skłądnikami.
    Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i pieczemy w 170 stopniach ok. 55 -60 minut .
    Krem mascarpone:

    umieszczamy w misce , dodajemy cukier i ubijamy na puch.Nastepnie dodajemy Śnieżkę i kremówkę i całość miksujemy.

    Upieczone, wystudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty. Każdy blat dokładnie nasączamy kawa z dodatiem łyzki arametto , szczególnie przy bokach. Blaty smarujemy kremem mascarpone
    Wierzch smarujmy masa kajmakową , dekorujemy kawałkami orzechów, schładzamy.

Porady

blacha 25 na 25 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować