Orzechowa ballada z krówką

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

W tym cieście są same aromatyczne smakołyki. Orzechy i krówka sprawiają, że to ciasto gości często na moim stole.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    7 jajek
    4 łyżki mąki
    3 łyżki bułki tartej
    7 łyżek cukru
    5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
    Półtora łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    O,5 l mleka
    2 budynie waniliowe
    3 żółtka
    łyżka mąki pszennej
    250g masła
    Cukier puder
    Łyżka spirytusu
    Dodatkowo:
    Puszka CZekoladowej masy krówkowej
    paczka biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowa ballada z krówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka, mąkę
    wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą i orzechy. Masę wyłóż na blaszkę o wymiarach 30 na 25 cm. Piecz 30
    minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekrój na 2 części.
  • 2. Półtora szklanki mleka zagotuj. Pzostałą część mleka wymieszaj
    z żółtkami, budyniami i mąką , wlej do gorącego mleka. Masło utrzyj
    dodając przestudzony budyń cukier puder i spirytus.
  • 3. Przełóż ciasto: biszkopt orzechowy, masa krówkowa, biszkopty, ¾
    masy budyniowej, biszkopt orzechowy, reszta masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować