Orkiszowe pierogi z dynią, gruszką i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Tworzymy z niej taki wulkan z wgłębieniem w środku. Wbijamy w niego jajko i zagniatamy, dodając powoli wodę. Ciasto zagniatamy do czasu, aż będzie elastyczne.
2.Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Puree z dyni ( dynię obieramy, kroimy na małe kawałki, posypujemy cynamonem i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem jakieś 15 minut w 200stopniach. Następnie przekładamy dynię do malaksera i miksujemy na gładką masę. Gotowe). mieszamy z gruszką i ricottą. Doprawiamy cynamonem i ewentualnie odrobiną cukru trzcinowego.
3.Ciasto kroimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy z niego krążki (lub np. kwadraty), które napełniamy niewielką ilością farszu. Każdy z nich dokładnie zlepiamy.
4.Pierożki wrzucamy na wrzącą wodę. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze parę minut, tak aby ciasto było miękkie.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. karmelizowanymi owocami lub jogurtem.
Komentarze