Orkiszowe pieczarinki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Kto nie lubi bułki z pieczarkami, najczęściej w formie zapiekanki? U mnie drożdżówki z mnóstwem pieczarek z mąki pełnoziarnistej orkiszowej. Pyszne, miękkie, ładnie wyrośnięte. bardzo polecam :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • nadzienie:
    300 g pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    50 g żółtego sera
    natka pietruszki

    ciasto:
    25 g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    200 g gęstego jogurtu
    1 łyżka oleju
    250 g orkiszowej mąki pełnoziarnistej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ser

Orkiszowe pieczarinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. nadzienie
    Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w małą kostkę. Pieczarki i cebulę usmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
  • 2. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką. Wlać jogurt i olej, wymieszać. Wsypać mąkę pełnoziarnistą orkiszową, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. 30-40 minut do lekkiego wyrośnięcia. Przełożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 6 części, każdą uformować na kształt kuli, ułożyć na blasze do pieczenia. W środek każdej z nich wcisnąć dołek przy pomocy dna małej szklaneczki lub dłonią. Wyłożyć ostudzony farsz z pieczarek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min. Gorące posypać startym na drobnej tarce serem żółtym, wstawić jeszcze do piekarnika na ok. 2 minuty. Upieczone można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka orkiszowa Pieczarki Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować