Kto nie lubi bułki z pieczarkami, najczęściej w formie zapiekanki? U mnie drożdżówki z mnóstwem pieczarek z mąki pełnoziarnistej orkiszowej. Pyszne, miękkie, ładnie wyrośnięte. bardzo polecam :)
60 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
nadzienie:
300 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
50 g żółtego sera
natka pietruszki
ciasto:
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
200 g gęstego jogurtu
1 łyżka oleju
250 g orkiszowej mąki pełnoziarnistej
Orkiszowe pieczarinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.nadzienie
Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w małą kostkę. Pieczarki i cebulę usmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
2.Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką. Wlać jogurt i olej, wymieszać. Wsypać mąkę pełnoziarnistą orkiszową, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. 30-40 minut do lekkiego wyrośnięcia. Przełożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 6 części, każdą uformować na kształt kuli, ułożyć na blasze do pieczenia. W środek każdej z nich wcisnąć dołek przy pomocy dna małej szklaneczki lub dłonią. Wyłożyć ostudzony farsz z pieczarek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min. Gorące posypać startym na drobnej tarce serem żółtym, wstawić jeszcze do piekarnika na ok. 2 minuty. Upieczone można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze