ORKISZOWE BAGIETKI KEFIROWE

4.8 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie ma to jak pyszna, chrupiąca bułka prawda? Trochę pracy, chwila w piekarniku i oto jest!

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mąki orkiszowej jasnej
    350ml kefiru
    30g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bagietka

Orkiszowe bagietki kefirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.
  • 2. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 3 części. Formujemy waleczki które rozwalkowujemy na prostokątne placki. Ciasto zwijamy i naciągamy bagietki do długości formy. Przykrywamy i odstawiamy na 20-30min.
  • 3. Nacinamy żyletką/ skalpelem. Pieczemy 20 minut w zaparowanym piekarniku w temperaturze 220 stopni góra-dół. (Wkładamy do nagrzanego piekarnika!)

Porady

Ważne by ciasto miało czas na wyrośnięcie. Dzięki zaparowaniu piekarnika uzyskamy piękną, chrupiącą skórkę :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir Mąka orkiszowa Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować