Orientalny kociołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Marchew ścieramy na dużych oczkach.
Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na małych oczkach i mieszamy go z czosnkiem.
2.Na oliwie podsmażamy kumin, po chwili dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i mieszamy. Wrzucamy cebulę i szklimy ją, dodając po chwili startą marchew. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy pomidory z puszki i przecier pomidorowy.
Do sosu pomidorowego wrzucamy ugotowany makaron i odsączoną ciecierzycę. Wszystko mieszamy z posiekaną pietruszką i doprawiamy na ostro pieprzem cayene.
Porady
Ciecierzycę z puszki opłukałam pod bieżącą wodą i obrałam ją z łupinek.
Do makaronu można dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną pojedynczą pierś z kurczaka.
Komentarze