Orientalny Kociołek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Gotowanie dla rodziny sprawia mi przyjemność o ile moje dania są chwalone :p

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
    2 cebule
    1 marchew
    puszka pomidorów krojonych bez skórki
    puszka ciecierzycy (400g)
    4 ząbki czosnku
    2,5 cm świeżego imbiru
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    pół pęczka pietruszki
    1/4 łyżeczki płatków chilli
    1 łyżeczka kuminu
    sól, pieprz, pieprz cayene
    3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Orientalny kociołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
    Cebulę kroimy w cienkie piórka.
    Marchew ścieramy na dużych oczkach.
    Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na małych oczkach i mieszamy go z czosnkiem.
  • 2. Na oliwie podsmażamy kumin, po chwili dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i mieszamy. Wrzucamy cebulę i szklimy ją, dodając po chwili startą marchew. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy pomidory z puszki i przecier pomidorowy.
    Do sosu pomidorowego wrzucamy ugotowany makaron i odsączoną ciecierzycę. Wszystko mieszamy z posiekaną pietruszką i doprawiamy na ostro pieprzem cayene.

Porady

Ciecierzycę z puszki opłukałam pod bieżącą wodą i obrałam ją z łupinek. Do makaronu można dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną pojedynczą pierś z kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Imbir Makaron penne Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować