Orientalny gulasz drobiowy z mango

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny gulasz drobiowy z tropikalnym mango, orientalnym curry i słodkim daktylem. A całość "przeszyta" nitką szafranową. Słoneczny sos rozweseli najbardziej pochmurny dzień, a dodatek kaszy bulgur, komosy ryżowej czy kaszy kuskus podkreśli delikatność dania.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 1,20 kg fileta z indyka lub kurczaka
    2 -3 łyżki oleju, może być kokosowy
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 -2 łyżeczki curry
    niewielki kawałek korzenia imbiru
    garść suszonego mango
    2-3 suszone daktyle
    sól, pieprz i chili do smaku
    mleko kokosowe do zabielenia
    1-2 łyżki mąki do zagęszczenia
    odrobina tartej limonki do dekoracji na talerzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Gulasz

Orientalny gulasz drobiowy z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Następnie oprószamy słodką papryką, solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Mięso obsmażamy na złoto na rozgrzanym tłuszczu, dodając pod koniec smażenia czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zalewamy wrzącą wodą, tak aby przykryła mięso i dusimy pod przykryciem. Dodajemy suszone mango, daktyle, kawałek korzenia imbiru i pozostałe przyprawy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Zabielamy mlekiem kokosowym, zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody. Na koniec dodajemy kilka nitek szafranu, nie za dużo, bo zniszczymy smak potrawy.
    Gdy gulasz już zdobi nasz talerz, możemy zetrzeć odrobinę skórki z organicznej limonki, która podkreśli egzotyczny smak potrawy.
    Słonecznego sosu i dobrego apetytu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka Imbir Mango Szafran

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować