Oponki z krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wkrusz do miski, zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Dodaj 1 - 2 łyżki cukru oraz kilka łyżek mąki. Dobrze utrzyj. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw go pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Cukierki pokrój na małe kawałeczki. Pozostały cukier i mąkę wsyp do miseczki. Dodaj jajko, cukier waniliowy, wódkę oraz resztę ciepłego mleka. Dołóż wyrośnięty zaczyn i miękkie masło. Wyrabiaj ciasto ok. 10 min. Pod koniec wyrabiania dodaj kawałeczki cukierków. Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
2.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść. Podzielić na porcje, każdą rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Szklanką lub foremką wytnij krążki. W każdym zrób kieliszkiem dziurkę. Oponki odłóż na ok. 20 min., aby ciasto ponownie podrosło.
3.W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej smalec lub olej. Na gorący tłuszcz porcjami wkładaj oponki. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Delikatnie wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Potem oblej lukrem i posyp posypką (do tej roboty świetnie sprawdzają się dzieci :-)).
Komentarze