Oponki z krówkami

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    5 dag drożdży (1/2 paczki)
    5 dag miękkiego masła
    200 - 250 ml ciepłego mleka
    6 dag cukru
    cukier waniliowy
    1 jajko
    50 ml czystej wódki
    5 - 6 cukierków - krówek

    Do dekoracji:
    lukier
    kolorowa posypka

    Dodatkowo:
    50 dag smalcu lub 500 ml oleju rzepakowego do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Oponki z krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wkrusz do miski, zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Dodaj 1 - 2 łyżki cukru oraz kilka łyżek mąki. Dobrze utrzyj. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw go pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Cukierki pokrój na małe kawałeczki. Pozostały cukier i mąkę wsyp do miseczki. Dodaj jajko, cukier waniliowy, wódkę oraz resztę ciepłego mleka. Dołóż wyrośnięty zaczyn i miękkie masło. Wyrabiaj ciasto ok. 10 min. Pod koniec wyrabiania dodaj kawałeczki cukierków. Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  • 2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść. Podzielić na porcje, każdą rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Szklanką lub foremką wytnij krążki. W każdym zrób kieliszkiem dziurkę. Oponki odłóż na ok. 20 min., aby ciasto ponownie podrosło.
  • 3. W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej smalec lub olej. Na gorący tłuszcz porcjami wkładaj oponki. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Delikatnie wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Potem oblej lukrem i posyp posypką (do tej roboty świetnie sprawdzają się dzieci :-)).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Cukier Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować