oponki serowe-serca

0 (0 ocen)

  • 40 min

idealne na Walentynki, lub po prostu jako słodka, szybka przekąska :-)

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    -0,5 kg sera białego półtłustego zmielonego
    -0,5 kg mąki tortowej
    -1 opakowanie cukru waniliowego-1 łyżka
    -200 g cukru
    -4 żółtka
    -1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    -1 łyżeczka octu
    -1 szklanka śmietany kwaśnej 12 lub 18 %

    olej do smażenia oraz cukier puder do posypania oponek.

    *dodatkowo foremka w kształcie serca i mały kieliszek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oponki serowe-serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1.
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zmielony biały ser

    oraz resztę składników.
    Zagniatamy ciasto, jeśli ciasto się klei podsypujemy mąką
  • oponki 2. Ciasto musi być gładkie.
    Wałkujemy, wycinamy serca, a w sercach kółeczka.
  • smażymy serca 3. Olej grzejemy. Wrzucamy kawałek ciasta, gdy wypłynie można smażyć.
    Oponki smażą się bardzo szybko, wykładamy je na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar tłuszczu , następnie posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-)

    szybkie, proste, pyszne i ładne :-)
    polecam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować