Oponki serowe

5 (196 ocen)

  • 50 min

Pamiętam jak piekła je dla mnie moja babcia.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na ok 35 szt - 500g twarogu - 500g mąki pszennej - 100g cukru - cukier waniliowy - 4 żółtka -1 łyżka octu lub spirytusu - 200-250 ml kwaśne, gęstej śmietany - olej do smażenia - cukier puder do posypywania
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • oponki serowe 1. 1.Przesianą mąkę wysypać na stolnicę,dodać przepuszczony przez praskę ser( można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa),wbić żółtka, dodać cukier,śmietanę,sodę i ocet. Zagnieść ciasto. 2.Ucinać ciasto po kawałku,wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm, wykrawać szklanką kółka,zrobić w środku małą dziurkę np.kieliszkiem 3.Smażyć z obu stron na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować