Dziś mam dla Was przepis na śniadanie idealne! Omlet z kiełbasą szpinakiem i pieczarkami nie tylko obłędnie smakuje ale zapewni nam również energię na większość dnia!
30 min
Dla 2 osób
Składniki:
Składniki na nadzienie:
250 g pieczarek
1 cebula
110 g Kiełbasy
ok. 100 g świeżego szpinaku
1 garść startego sera cheddar
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Składniki na omlet:
4 duże jajka
1 łyżka mleka
sól
pieprz
½ łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
2 łyżki masła
Omlet z kiełbasą szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie nadzienia:
Na patelni rozgrzewamy olej. Pieczarki i kiełbasę kroimy w plasterki, a cebulę w talarki.
Na patelni podsmażamy cebulę, gdy się lekko zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy aż płyn odparuje, wtedy dodajemy kiełbasę. Całość smażymy aż kiełbasa i pieczarki się zarumienią. Na koniec dodajemy szpinak. Smażymy kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadzienie zdejmujemy z patelni.
2.W misce łączymy jajka z odrobiną soli, pieprzu i łyżką mleka. Dodajemy wędzoną paprykę oraz odrobinę soli i pieprzu. Masę ubijamy kilka minut.
Na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę masła. Wylewamy połowę masy jajeczne, równomiernie ją rozprowadzamy i na małym ogniu smażymy omlet. Gdy wierzch zacznie się robić lekko błyszczący na jedną połowę omletu nakładamy połowę przygotowanego nadzienia, posypujemy je połową sera. Smażymy ok. 2 minut tak aby ser zaczął topnieć i ostrożnie składamy omlet na pół. Delikatnie zsuwamy go na talerz.
W ten sam sposób przygotowujemy drugi omlet.
Przed podaniem możemy posypać omlet świeżymi ziołami.
Smacznego!
Komentarze