Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały poranek. Nie trzeba w nie wkładać dużo pracy, a efekt jest bardzo zaskakujący, co najważniejsze mamy szybkie śniadanie na ciepło.
1 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
3 jajka
3 łyżki mleka
Pół małej cebuli
3-5 pieczarek
Pół czerwonej papryki
Sól, pieprz
Tymianek
Masło
Żółty ser
Szczypiorek
Omlet z pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na min cebulę, paprykę i pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje, a warzywa się podpieką, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Całość chwilę smażyć i ściągnąć warzywa z patelni.
Jajka wbić do miski, dodać sól, pieprz i roztrzepać. Dodać mleko i ubić trzepaczką. Na patelni znów rozgrzać trochę masła i wlać masę jajeczną. Smażyć, aż brzegi będą dobrze ścięte. Podważać je łopatką ze wszystkich stron, by płynna masa z wierzchu omletu dostała się pod spód. Gdy jajka zetną się od spodu, wrzucić usmażone warzywa.
Na niewielkim ogniu smażyć omlet tak długo, aż osiągnie pożądany stopień przyrumienienia, a wierzch omletu będzie ścięty. Wtedy omlet złożyć na pół, posypać startym żółtym serem, chwilę smażyć pod przykryciem i zsunąć omlet na talerz. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze