Omlet warzywny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam 28 lat i mieszkam w niewielkiej miejscowości. Gotuję prawie codziennie dla moich najbliższych. Omlet jest smaczny i zdrowy.

Składniki:

  • 6 jajek
    pomidor
    3 papryki (zielona, czerwona, żółta)
    bakłażan
    sól
    pieprz
    2-3 łyżki oliwy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Omlet warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytego i osuszonego bakłażana kroimy w cienkie plasterki. Solimy. Odstawiamy na 30 minut, aby puścił sok. Następnie plasterki płuczemy
    pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
  • Omlet warzywny 2. Papryki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w cienkie słupki. Pomidora oblewamy wrzątkiem, delikatnie zdejmujemy skórkę i kroimy na małe kawałki.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy warzywa i smażymy ok. 15 minut na małym ogniu, delikatnie mieszając.
  • 4. Jajka myjemy, wbijamy do miseczki i rozkłócamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię do warzyw.
  • 5. Omlet smażymy na średnim ogniu z obu stron (ostrożnie przewracając na drugą stronę), aż się zrumieni.

Porady

● Aby wzbogacić smak omletu, można dodać świeżych ziół lub drobno pokrojoną cebulę. ● Omlet będzie pulchniejszy, jeśli oddzielone od żółtek białka ubijemy ze szczyptą soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować