Omlet twarogowy z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy mleko, twaróg i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Łączymy z białkami, delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy porzeczki i mieszamy tak, aby nie uszkodzić owoców.
Patelnię (dno i boki) smarujemy połową łyżeczki masła. Wylewamy masę omletową. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem kilka minut, aż masa będzie z góry ścięta. Potrząsając patelnią, odklejamy omlet. Zdejmujemy na talerz. Patelnię smarujemy pozostałym masłem i wkładamy omlet nieusmażoną częścią do dołu. Smażymy jeszcze kilka minut, aby omlet ładnie się zarumienił.
Komentarze