Omlet twarogowy z porzeczkami

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Omlet z dodatkiem twarogu i czerwonych porzeczek. Jest lekki i puszysty, smakuje zupełnie jak sernik ;) Idealny na konkretne ciepłe śniadanie.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Twaróg - 100g
    Jajka - 2 szt
    Cukier - 1 łyżka
    Mąka pszenna - 3 łyżki
    Mleko - 4 łyżki
    Porzeczki czerwone - 50g
    Masło - 1 łyżeczka
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Omlet Omlet biszkoptowy

Omlet twarogowy z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy mleko, twaróg i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Łączymy z białkami, delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy porzeczki i mieszamy tak, aby nie uszkodzić owoców.

    Patelnię (dno i boki) smarujemy połową łyżeczki masła. Wylewamy masę omletową. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem kilka minut, aż masa będzie z góry ścięta. Potrząsając patelnią, odklejamy omlet. Zdejmujemy na talerz. Patelnię smarujemy pozostałym masłem i wkładamy omlet nieusmażoną częścią do dołu. Smażymy jeszcze kilka minut, aby omlet ładnie się zarumienił.

    Przed podaniem omlet posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Twaróg Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować