Omlet po wiejsku ze smażonymi ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Smażone ziemniaki z boczkiem i cebulą podane w klasycznym omlecie to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków które zostały z obiadu . Bardzo sycący obiad który smakuje najlepiej podany z sosem czosnkowym i mizerią.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 porcje
    około 400 gramów ugotowanych ziemniaków
    1 średniej wielkości cebula
    gruby plaster wędzonego boczku lub wędzona kiełbasa
    Olej do smażenia
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    Omlet (1 porcja)
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    1 płaska łyżeczka mąki
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekane ziemniaki

Omlet po wiejsku ze smażonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i boczek lub kiełbasę kroimy w kostkę, przekładamy do dużej patelni i krótko podsmażamy na oleju, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w grubsze talarki.
  • 2. Składniki na omlet dokładnie mieszamy aby nie było grudek.
    Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła, wlewamy mieszankę jajeczną i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy odpowiednio płomień aby omlet się nie przypalił. Gdy jajka się zetną przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy.
  • 3. Na połówce omleta układamy porcję smażonych ziemniaków, przykrywamy druga częścią. Podajemy z sosem czosnkowym i mizerią.
    Smacznego :)

Porady

Całość przyprawiamy i smażymy na dużym ogniu aż ziemniaki się przyrumienią Mieszamy co jakiś czas .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Jajka Boczek wędzony

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować