Zapiekanka po wiejsku

0 (0 ocen)

Zapiekankę często przyrządzam na różne uroczystości rodzinne, jest bardzo smaczna. Moja rodzina uwielbia tą zapiekankę.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
    1 kilogram ziemniaków
    0,5 kilograma pieczarek
    250 gram żółtego sera
    1 cebula
    Ząbek czosnku
    250 ml. bulionu warzywnego
    250 ml. śmietany 18 %
    40 gram mąki pszennej
    40 gram masła
    Sól, pieprz
    Gałka muszkatołowa mielona
    Pół pęczka szczypiorku
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie myjemy nie obierając ich, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut od momentu zagotowania. Zalewamy zimną wodą i obieramy z łupinek, ostudzone kroimy w plastry. Plastry schabu oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, odkładamy na talerz. Umyte pieczarki kroimy na pół, obsmażamy na patelni po smażeniu schabu, smażymy do odparowania wody. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i szklimy na roztopionym maśle, delikatnie wsypujemy mąkę i chwilę przesmażamy, zasmażka powinna mieć jasny kolor. Bulion mieszamy ze śmietana, wlewamy po trochu do cebuli ciągle mieszając, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową. Na dno naczynia do zapiekania wykładamy plastry podsmażonego schabu, układamy plastry ziemniaków, oprószamy sola, wykładamy podsmażone pieczarki, zalewamy sosem beszamelowym. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika, zapiekamy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Schab Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować