Ogórki na zimę "sałatka szwedzka"

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Marynowane ogórki do słoików z marchewką i koperkiem w octowej lekko słodkiej zalewie - pyszny dodatek do mięs, ale i na kanapki.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g ogórków gruntowych,

    półtorej szklanki wody,

    3/4 szklanki octu,

    3/4 szklanki cukru,

    2 średnie marchewki,

    czubata łyżeczka gorczycy,

    kilka ziaren czarnego pieprzu,

    koperek - 4 gałązki,

    łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Ogórki na zimę "sałatka szwedzka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy, kroimy na plastry - można za pomocą szatkownicy lub maszynki. Przekładamy na durszlak.

    Zasypujemy solą - mieszamy, odstawiamy nad miskę, żeby odsączyć wodę.

    Marchewkę obieramy, kroimy w plastry.

    Do wyparzonych, czystych słoików przekładamy marchewkę, gorczycę, pieprz, koper oraz ogórki.

    Do wody dodajemy cukier oraz ocet. Mieszamy, zagotowujemy, gdy cukier całkiem się rozpuści przelewamy po kolei do każdego słoika, małym strumieniem, aby zalewa dobrze wypełniła całość.
    Po zalaniu od razu zakręcamy gorący ciepły słoik i odwracamy do góry dnem.
    Zostawiamy na całą noc aż do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować