Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Do każdego słoika dać dużo kopru po dwa liście winogrona starać się wybierać młode liście Można też dać młode pędy winorośli ,gruby kawałek chrzanu ,dodać duży ząbek czosnku Ogórki ciasno ułożyć do kiszenia wybierać małe ogórki
2.Zagotować wodę na każdy litr wody daję 1 czubatą łyżkę soli Dobrze wymieszać sól Zalać gorącą zalewą ogórki i zakręcić słoiki wynieść słoiki do spiżarki nie trzymać w ciepłym i słonecznym miejscu Ogórki powoli kisną i są bardziej smaczne Nawet wiosną gdy się otwiera słoik woda gazuje jak z syfonu A ogórki są jak świeżo kiszone
Porady
Jeśli ktoś lubi bardziej pikantne do każdego słoika można dodać papryczkę chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Komentarze