Ogórki kiszone

4.5 (200 ocen)

Próbowałam wiele przepisów na ogórki kiszone.Ale ten przepis jest najlepszy wypróbujcie sami

Składniki:

  • - ogórki
    - chrzan
    - koper
    - liście winogrona + młode pędy winorośli
    - czosnek
    - woda
    - sól
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki kiszone

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogórki kiszone 1. - Do każdego słoika dać dużo kopru po dwa liście winogrona starać się wybierać młode liście Można też dać młode pędy winorośli ,gruby kawałek chrzanu ,dodać duży ząbek czosnku Ogórki ciasno ułożyć do kiszenia wybierać małe ogórki
  • ogórki kiszone 2. Zagotować wodę na każdy litr wody daję 1 czubatą łyżkę soli Dobrze wymieszać sól Zalać gorącą zalewą ogórki i zakręcić słoiki wynieść słoiki do spiżarki nie trzymać w ciepłym i słonecznym miejscu Ogórki powoli kisną i są bardziej smaczne Nawet wiosną gdy się otwiera słoik woda gazuje jak z syfonu A ogórki są jak świeżo kiszone

Porady

Jeśli ktoś lubi bardziej pikantne do każdego słoika można dodać papryczkę chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować