Nowoorleańska jambalaya

4.5 (197 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To kreolskie danie, łączące kurczaka, ryż oraz warzywa, kojarzyć może się z paellą, jednak ma swój własny niepowtarzalny charakter.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - krewetki tygrysie: 10 sztuk
    - surowa szynka lub kiełbasa andaluzyjska: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - seler naciowy: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - pomidory w puszcze: 1 puszka
    - pieprz cayenne: 0.5 łyżeczki
    - sos Louisiana pepper lub tabasco: 2 łyżeczki
    - ryż długoziarnisty: 2 szklanki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - suszony tymianek: 1 łyżeczka
    - bulion drobiowy: 0.5 litra
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nowoorleańska jambalaya - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno garnka o grubym dnie wrzucić masło lub smalec, usmażyć pokrojone mięso. Dodać cebulę, paprykę, seler, po około dziesięciu minutach dodać pomidory, czosnek, tymianek, cayenne i tabasco.
  • 2. Wlać bulion a gdy trochę odparuje (po około 20 minutach), wsypać ryż i gotować do momentu aż będzie miękki. Często mieszać. Na 5 minut przed końcem wrzucić krewetki, dodać pokrojoną natkę lub dymkę. Doprawić solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować