Jambalaya

4.5 (189 ocen)

  • Łatwy

Jambalaya to kreolska potrawa składająca się głównie z ryżu, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki i pomidorów.

  • Łatwy

Składniki:

  • - filety pojedyncze z kurczaka: 2 sztuki
    - papryka żółta, czerwona i zielona: 2 sztuki
    - kiełbasa: 2 sztuki
    - ogórki konserwowe: 5 sztuk
    - cebula mala: 2 sztuki
    - czosnek-ząbek: 1 sztuka
    - pomidory: 2 sztuki
    - ryż woreczek: 2 sztuki
    - Koncentrat pomodorowy: 300 gramów
    - kechup: 0.5 szklanki
    - bazylia suszona: 2 łyżki
    - słodka papryka: 2 łyżki
    - ostra papryka chili: 0.5 łyżeczki
    - sól ,pieprz: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jambalaya - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. Kurczaka pokroić w średnią kostkę przyprawić solą, pieprzem i dwiema rodzajami papryki. Mięso podpiec na patelni na rozgrzanym oleju przez około 5-6 minut.
  • 3. Następnie na patelnię wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę i pokrojoną w kostkę cebulę. Podpiekać razem ok. 5 minut.
  • 4. Paprykę pokroić w paski, pomidory w kawałki, a ogórki w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić na patelnię.
  • 5. Gdy papryka zmięknie dodać ryż, koncentrat pomidorowy, ketchup i wszystko wymieszać. Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować