Nilsa 60/40 chleb pszenno - żytni na zakwasie

0 (0 ocen)

Chlebek jest pyszny i niezwykle łatwy w przygotowaniu. Ponieważ konsystencja jest kleista, łatwo wyrobić go w zwykłym robocie a potem upiec w foremce. Przepis skradłam ze strony http://piekarniatatter.blogspot.com/2009/06/6040-nilsa.html Podaję lekko uproszczoną wersję - składników i przygotowania.

Składniki:

  • 270 gram żytniego zakwasu
    135 gram żytniej maki razowej
    180 gram białej mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej)
    200 ml wody
    2 gramy świeżych drożdży
    9 gram soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Nilsa 60/40 chleb pszenno - żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy wszystkie składniki, pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Kolejno mieszamy cisto i postawiamy na następne 45 minut. Foremkę 11x23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysmarowanym masłem i wysypanym otrębami. Przelewamy ciasto i postawiamy do wyrośnięcia tak aby prawie podwoiło swą objętość.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 260 stopni z naczyniem żaroodpornym wypełnionym wodą na dnie. Wstawiamy chleb i zmniejszamy temperaturę do 250 stopni a po 10 minutach do 220 stopni. Pieczemy jeszcze 35 minut. Po upieczeniu chleb wyciągamy z foremki i studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować