Niebiański tort z karmelem i orzechami

  • wyświetlono: 1676 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Moja własna inwencja twórcza powstała na potrzeby imprezki rocznicowej. Ciasteczkowy spód, maliny, krem budyniowy, biszkopt, karmel z orzeszkami i krem z mascarpone i syropu z bzu. Pracochłonne ale pyszne

Kloruś
  • 16 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na spód:
180g zmielonych ciasteczek degesive
90g stopionego masła

Składniki na krem budyniowy :
2 niepełne szklanki mleka,
budyń śmietankowy, lub waniliowy
2 łyżki cukru
100g masła

Składniki na biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanka cukru pudru
1/2 szklanka mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na sos karmelowy:
4 łyżki białego cukru
60ml wody
8 łyżek śmietany kremówki
2 łyżki masła
około 1/3 łyżeczki soli

Składniki na masę z mascarpone:
opakowanie (400g) serka mascarpone
200ml smietany kremówki (36%)
syrop z kwatów bzu lub zamiennie dowolny inny syrop

dodatkowo:
400g malin lub innych miękkich owoców
200g orzeszków ziemnych

do dekoracji:
maliny
jagody
płatki czekolady
listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Niebiański tort z karmelem i orzechami

  • 1. Kilka godzin wcześniej przygotować sos karmelowy.
    Do rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje. Następnie wlać wodę i bardzo energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 5 minut. Jako ostatnie dodać masło oraz sól, wymieszać do połączenia się składników i podgrzewać jeszcze przez 5-7 minut aż do wyraźnego zagęszczenia. Schłodzić w lodówce.
  • 2. Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i kontynuować ubijanie. Następnie dodawać stopniowo żółtka. Na końcu wsypać mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto upiec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Studzimy.
  • 3. Ciasteczka zmielić i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm i dobrze docisnąć. Włożyć do lodówki.
  • 4. Na spód wykładamy maliny. Przygotowujemy krem budyniowy. Budyń przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu używając nieco mniej mleka niż jest zalecane. Studzimy. masło ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo budyń i mieszamy aż masa będzie jednolita. krem budyniowy wykładamy na maliny. Na kremie budyniowym układamy wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt. Biszkopt smarujemy sosem karmelowym (powinien być bardzo gesty) i posypujemy poszatkowanym orzeszkami ziemnymi.
  • 5. Przygotowujemy masę z mascarpone: Kremówkę ubijamy na sztywno. W osobnym naczyniu ubijamy serek mascarpone i dodajemy do niego stopniowo bita śmietanę oraz sok z kwiatów bzu do smaku. Masę wykładamy na tort jako ostatnia warstwę.
  • 6. Tort dekorujemy jagodami, malinami i płatkami czekolady. serwujemy w towarzystwie liści mięty i dobrej kawy. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycielatotortkarmelMalinyJagodytort z owocamiorzeszkitort okazjonalnydomowy tort

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladki z karmelem i orzechami laskowymi

Dodane przez: Ania_L

Czekoladki z karmelem i orzechami laskowymi

Orzechy i karmel zamknięte w czekoladowych...

Babeczki z karmelem i orzechami

Dodane przez: Kociołek Iwony

Babeczki z karmelem i orzechami

Rozpływają się w ustach

TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM

Beza Pavlova to królowa wszystkich...

Tort bezowy (Pavlova) z masłem orzechowym

Dodane przez: Ivka76

Tort bezowy (Pavlova) z masłem orzechowym,...

Kusząca Pavlova przełożona kremem...

ryż zapiekany

Dodane przez: Kasja1986

zapiekany ryż z jabłkami, karmelem i orzechami...

Ryż gotowany na mleku z dodatkiem...

image-1as9y3u

Dodane przez: a_sad07

Jaglano-kokosowy sernik z karmelem i orzechami...

Zdrowa i syta alternatywa dla standardowego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE