Moja własna inwencja twórcza powstała na potrzeby imprezki rocznicowej. Ciasteczkowy spód, maliny, krem budyniowy, biszkopt, karmel z orzeszkami i krem z mascarpone i syropu z bzu. Pracochłonne ale pyszne
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na spód:
180g zmielonych ciasteczek degesive
90g stopionego masła
Składniki na krem budyniowy :
2 niepełne szklanki mleka,
budyń śmietankowy, lub waniliowy
2 łyżki cukru
100g masła
Składniki na biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanka cukru pudru
1/2 szklanka mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na sos karmelowy:
4 łyżki białego cukru
60ml wody
8 łyżek śmietany kremówki
2 łyżki masła
około 1/3 łyżeczki soli
Składniki na masę z mascarpone:
opakowanie (400g) serka mascarpone
200ml smietany kremówki (36%)
syrop z kwatów bzu lub zamiennie dowolny inny syrop
dodatkowo:
400g malin lub innych miękkich owoców
200g orzeszków ziemnych
do dekoracji:
maliny
jagody
płatki czekolady
listki mięty
Niebiański tort z karmelem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kilka godzin wcześniej przygotować sos karmelowy.
Do rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje. Następnie wlać wodę i bardzo energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 5 minut. Jako ostatnie dodać masło oraz sól, wymieszać do połączenia się składników i podgrzewać jeszcze przez 5-7 minut aż do wyraźnego zagęszczenia. Schłodzić w lodówce.
2.Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i kontynuować ubijanie. Następnie dodawać stopniowo żółtka. Na końcu wsypać mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto upiec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Studzimy.
3.Ciasteczka zmielić i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm i dobrze docisnąć. Włożyć do lodówki.
4.Na spód wykładamy maliny. Przygotowujemy krem budyniowy. Budyń przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu używając nieco mniej mleka niż jest zalecane. Studzimy. masło ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo budyń i mieszamy aż masa będzie jednolita. krem budyniowy wykładamy na maliny. Na kremie budyniowym układamy wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt. Biszkopt smarujemy sosem karmelowym (powinien być bardzo gesty) i posypujemy poszatkowanym orzeszkami ziemnymi.
5.Przygotowujemy masę z mascarpone: Kremówkę ubijamy na sztywno. W osobnym naczyniu ubijamy serek mascarpone i dodajemy do niego stopniowo bita śmietanę oraz sok z kwiatów bzu do smaku. Masę wykładamy na tort jako ostatnia warstwę.
6.Tort dekorujemy jagodami, malinami i płatkami czekolady. serwujemy w towarzystwie liści mięty i dobrej kawy. Smacznego.
Komentarze