Niebiański tort z karmelem i orzechami

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja własna inwencja twórcza powstała na potrzeby imprezki rocznicowej. Ciasteczkowy spód, maliny, krem budyniowy, biszkopt, karmel z orzeszkami i krem z mascarpone i syropu z bzu. Pracochłonne ale pyszne

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na spód:
    180g zmielonych ciasteczek degesive
    90g stopionego masła

    Składniki na krem budyniowy :
    2 niepełne szklanki mleka,
    budyń śmietankowy, lub waniliowy
    2 łyżki cukru
    100g masła

    Składniki na biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szklanka cukru pudru
    1/2 szklanka mąki tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na sos karmelowy:
    4 łyżki białego cukru
    60ml wody
    8 łyżek śmietany kremówki
    2 łyżki masła
    około 1/3 łyżeczki soli

    Składniki na masę z mascarpone:
    opakowanie (400g) serka mascarpone
    200ml smietany kremówki (36%)
    syrop z kwatów bzu lub zamiennie dowolny inny syrop

    dodatkowo:
    400g malin lub innych miękkich owoców
    200g orzeszków ziemnych

    do dekoracji:
    maliny
    jagody
    płatki czekolady
    listki mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Orzeszki Tort z owocami

Niebiański tort z karmelem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kilka godzin wcześniej przygotować sos karmelowy.
    Do rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje. Następnie wlać wodę i bardzo energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 5 minut. Jako ostatnie dodać masło oraz sól, wymieszać do połączenia się składników i podgrzewać jeszcze przez 5-7 minut aż do wyraźnego zagęszczenia. Schłodzić w lodówce.
  • 2. Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i kontynuować ubijanie. Następnie dodawać stopniowo żółtka. Na końcu wsypać mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto upiec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Studzimy.
  • 3. Ciasteczka zmielić i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm i dobrze docisnąć. Włożyć do lodówki.
  • 4. Na spód wykładamy maliny. Przygotowujemy krem budyniowy. Budyń przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu używając nieco mniej mleka niż jest zalecane. Studzimy. masło ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo budyń i mieszamy aż masa będzie jednolita. krem budyniowy wykładamy na maliny. Na kremie budyniowym układamy wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt. Biszkopt smarujemy sosem karmelowym (powinien być bardzo gesty) i posypujemy poszatkowanym orzeszkami ziemnymi.
  • 5. Przygotowujemy masę z mascarpone: Kremówkę ubijamy na sztywno. W osobnym naczyniu ubijamy serek mascarpone i dodajemy do niego stopniowo bita śmietanę oraz sok z kwiatów bzu do smaku. Masę wykładamy na tort jako ostatnia warstwę.
  • 6. Tort dekorujemy jagodami, malinami i płatkami czekolady. serwujemy w towarzystwie liści mięty i dobrej kawy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować