ENGADYŃSKI TORT Z KARMELEM I ORZECHAMI

  • wyświetlono: 437 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

W ostatnim czasie sporo czytam o Szwajcarii od kuchni, trochę informacji znalazłam, choć przyznam, że nie tyle ile bym chciała. Kuchnia Szwajcarska bardzo zróżnicowana i inspirująca, zdecydowanie należy do bardzo kalorycznych :), choć i osoby liczące kalorie znajdą coś dla siebie.

Apetyczna babeczka
  • 120min

Składniki

Przepis podaję na tortownicę o średnicy 18 cm.
Ciasto:
30 dag mąki pszennej, ja użyłam typ 500
15 dag masła
12 dag cukru pudru
1 jajo
szczypta soli


Nadzienie:
35 dag orzechów włoskich, grubo krojone
150 ml śmietany kremówki 30-36 %
10 dag cukru
łyżka masła
łyżka miodu

Do posmarowania glazura z :
1 żółtka
2 -3 łyżek wody

Sposób przygotowania przepisu:

ENGADYŃSKI TORT Z KARMELEM I ORZECHAMI

  • 1. 1. Zagnieść szybko kruche ciasto z podanych składników, zawinąć w folie i odstawić do lodówki na min 1 godzinę.

    2. Karmel przygotowujemy z małym rondlu łącząc ze sobą składniki. Roztapiamy, mieszamy, gotujemy przez ok 10-12 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

    3. Orzechy kroimy. W drugim rondlu łączymy ze sobą cukier, masło, miód , śmietankę, gdy się rozpuści i zagotuje wlewamy również karmel i mieszamy wszystko razem, gotując kilka minut. Do powstałej masy wsypujemy przygotowane orzechy włoskie i odstawiamy do wystudzenia.

    4. Przygotowujemy foremkę, najlepiej wyłożyć ją w całości papierem do pieczenia. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na spód i boki, wlewamy masę karmelowo - orzechową. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy wierzch, można wykonać ręcznie wykonane ozdoby. Im prościej tym lepiej i piękniej. Wierzch smarujemy żółtkiem roztartym z wodą.

    5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy przez ok. 35 minut. Ciasto delikatnie wyciągać z formy, jest kruche i bardzo łatwo je uszkodzić. Doradzam odstawienie na 2-3 godziny, aby wystygło i karmel zgęstniał, wtedy ładnie się kroi.

    Tort jest naprawdę niesamowicie smaczny. Kruche ciasto, a wewnątrz orzechy zatopione w karmelu...rozkosz dla podniebienia i dla oczu :).

Porady

Przepis na ten tort pochodzi z południowo - wschodniej Szwajcarii, z doliny Engadin słynącej z wielu wybitnych cukierników!. Nie przygotowałam go identycznie jak z przepisu, bo ilość karmelu mnie wystraszyła :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatatortjabłkakarmelSzwajcaria

Komentarze

Podobne przepisy

TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM

Beza Pavlova to królowa wszystkich...

Tort bezowy (Pavlova) z masłem orzechowym

Dodane przez: Ivka76

Tort bezowy (Pavlova) z masłem orzechowym,...

Kusząca Pavlova przełożona kremem...

Chrupiący baton

Dodane przez: Ewelina 80

Chrupiący baton z orzechami i karmelem

Łatwy i szybki do zrobienia

Czekoladki z karmelem i orzechami laskowymi

Dodane przez: Ania_L

Czekoladki z karmelem i orzechami laskowymi

Orzechy i karmel zamknięte w czekoladowych...

image-1as9y3u

Dodane przez: a_sad07

Jaglano-kokosowy sernik z karmelem i orzechami...

Zdrowa i syta alternatywa dla standardowego...

Tort czekoladowo kokosowy z karmelem

Dodane przez: juchab

Tort czekoladowo - kokosowy z karmelem

Wilgotny, aksamitny i rozpływający...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE