Sernik z masy przygotowanej z jogurtów o smaku pieczonego jabłka. Dodatek wiórków kokosowych tworzy smaczną spójną całość. Taki wypiek zadowoli podniebienie nawet wybrednego miłośnika serników.
Składniki:
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
200 g miękkiego masła lub margaryny
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
3 duże opakowania jogurtu o smaku pieczonego jabłka (3 x 400g)
6 jajek
2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kaszy mannej
szczypta soli
Nibysernik jogurtowy z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Następnie masą wylepić formę (24 x 42) wyścieloną papierem do pieczenia.
2.Wszystkie opakowania jogurtu wymieszać z wiórkami kokosowymi, cukrem i kaszą manną. Włożyć do lodówki co najmniej na 30 min (jednak najlepiej na całą noc), by wiórki i kasza napęczniały.
3.Następnie do masy jogurtowej dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
4.Białka (schłodzone - z lodówki) ubić na sztywno ze szczyptą soli.
5.Pianę dodać do masy jogurtowo - kokosowej i delikatnie wymieszać. Całość wylać na przygotowane surowe ciasto.
Komentarze