Nibysernik jogurtowy z kokosem

5 (181 ocen)

Sernik z masy przygotowanej z jogurtów o smaku pieczonego jabłka. Dodatek wiórków kokosowych tworzy smaczną spójną całość. Taki wypiek zadowoli podniebienie nawet wybrednego miłośnika serników.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    200 g miękkiego masła lub margaryny
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    3 duże opakowania jogurtu o smaku pieczonego jabłka (3 x 400g)
    6 jajek
    2 szklanki wiórków kokosowych
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki kaszy mannej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Nibysernik jogurtowy z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nibysernik jogurtowy z kokosem 1. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Następnie masą wylepić formę (24 x 42) wyścieloną papierem do pieczenia.
  • Nibysernik jogurtowy z kokosem 2. Wszystkie opakowania jogurtu wymieszać z wiórkami kokosowymi, cukrem i kaszą manną. Włożyć do lodówki co najmniej na 30 min (jednak najlepiej na całą noc), by wiórki i kasza napęczniały.
  • Nibysernik jogurtowy z kokosem 3. Następnie do masy jogurtowej dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
  • Nibysernik jogurtowy z kokosem 4. Białka (schłodzone - z lodówki) ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  • Nibysernik jogurtowy z kokosem 5. Pianę dodać do masy jogurtowo - kokosowej i delikatnie wymieszać. Całość wylać na przygotowane surowe ciasto.
  • Nibysernik jogurtowy z kokosem 6. Piec około 50 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Kasza manna Ser biały Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować