Napoleonka na francuskim

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Napoleonka na cieście francuskim własnej roboty, troche szybszy przepis , skócony czas oczekiwania, a ciasto wychodzi jak kupne :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto :
    200 ml wody
    1/2 łyżeczki soli
    200g mąki pszennej
    1 łyżeczka octu
    200g dobrego masła

    Krem :
    3 budynie waniliowe lub śmietankowe
    600ml mleka
    1,5 kostki masła

    Cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoleonka

Napoleonka na francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę i mąke z octem i solą połączyć w jednolite ciasto, może się kleić więc należy podsypywać mąką.
  • 2. Rozwałkować ciasto na kwadrat i ułożyć po środku kostkę masła, złożyć w kopertę i rozwałkować na prostokąt by był 3 razy dłuższy niż szerszy, złożyć na pół w zdłuż i powstały prostokąt jeszcze na pół, włożyć do zamrażarki na 10-15 minut
  • 3. Wyjęty kawałek ciasta wyjąć obrócić o 90° i rozwałkować ponownie by był dłuższy niż szerszy, Czynność tak powtórzyć 4 razy conajmniej
  • 4. Ugotować budyń w 600ml mleka i wystudzić
  • 5. Ciasto francuskie rozwałkować na długi placek i przekroić na pół by powstały dwie części, piec w rozgrzanym piekarniku około 20 minut w 200°C , ciasto trzeba sprawdzać by było zrumienione a nie spalone, wszystko zależy od naszego piekarnika i grubości ciasta
  • 6. Miękkie masło utrzeć mikserem na bardzo puszystą masę i dodawać stopniowo budyń by powstał bardzo puszysty krem.
  • 7. Na wystudzony jeden blat ciasta wyłożyć cały krem i przykryć drugim blatem , włożyć do lodówki do schłodzenia , posypać cukrem pudrem i podawać.

Porady

z Ciastem francuskim trzeba obchodzić się bardzo delikatnie, nie wolno go zagniatać ponieważ nie powstaną warstwy dlatego przez cały czas powtarzamy proces wałkowania Nie bójmy się ucierać masła na puszysto , nie może być tylko roztarte bo wtedy krem będzie ciężki a nie puszysty, trzeba jednak uważać by nie przedobrzyć by się nie rozwarstwiło , wszystko robimy z wyczuciem Krem można włożyć do lodówki zanim wyłożymy na blat by lepiej się rozprowadzał

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować