Napoleonka na krakersach

4.5 (165 ocen)

Klasyczna napoleonka na krakersach. Obłędnie pyszna, błyskawiczna do przygotowania i niezawodna! Serdecznie polecam (inspiracja/ źródło: Bake&Taste)

Składniki:

  • Krem:
    1 litr mleka
    1 margaryna
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    4 żółtka
    1 szkl. mąki pszennej
    1 budyń waniliowy

    Dodatkowo:
    krakersy solone
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoleonka Krem

Napoleonka na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem: 500 ml. mleka zagotować z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuścić mąką, żółtka i budyń, dobrze wymieszać. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia.
  • 2. Blaszkę o wymiarach 34x25 (lub mniejszą) wyłożyć folią aluminiową. Na dno poukładać warstwę krakersów. Na nie wylać gorącą masę budyniową, a następnie przykryć ponownie warstwą krakersów. Całość schłodzić w lodówce do stężenia.
  • 3. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować