Napoleonka

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Od dziecka zawsze uwielbiałam napoleonki i nie wiedziałam że ich wykonanie jest tak banalne. Teraz mogę zajadać się nimi kiedy mam na to ochotę i wcale nie muszę biec po nie specjalnie do cukierni.

  • 60 min

Składniki:

  • 1.Składniki na Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki śmietany
    kostka margaryny

    2.Składniki na Krem:
    1 litr mleka
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z margaryną posiekać nożem,wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak na ciasto francuskie,czyli w jedną stronę.Składać i znów wałkować w tym samym kierunku. Przed złożeniem posypać ciasto mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni dwa jednakowe prostokątne placki. Gdy będą miały złocisty kolor wyjmujemy z piekarnika.
  • 2. Pół litra mleka zagotować z cukrem. W mleku, które pozostało rozmącić żółtko wsypać mąkę,cukier waniliowy wymieszać przetrzeć przez sitko,wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować. Cały krem wyłożyć na placek i przykryć drugim,lekko przycisnąć. Po całkowitym wystygnięciu obsypać cukrem pudrem zrobić kleksa z kremu i pokroić na kwadraty. gotowe :) Smacznego!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować