Nalewka z pigwy

4.5 (169 ocen)

  • 40 min

W moim ogródku hoduję 3 pigwy i co roku z jej owoców robię nalewki. Przepis wymyśliłam sama, sprawdza się więc polecam do wypróbowania.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg owoców pigwy
    1/2 kg cukru
    1 szklanka miodu
    0,75 litra wódki
    0,25 litra przegotowanej, wystudzonej wody.

Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole

Nalewka z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Jabłuszka pigwy dokładnie umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki,.
    Owoce umieścić w dużym słoju, zasypać cukrem, zakręcić. Postawić na dwa tygodnie w chłodne miejsce-w ciepłym miejscu owoce mogą fermentować. Co kilka dni potrząsać zawartością słoja. Po dwóch tygodniach zalać owoce wódką i odstawić na miesiąc. Następnie zlać sok, dodać miód, wodę, wymieszać. Zlać do butelek i odstawić na 3 miesiące.

Porady

Jabłuszka pigwy można wykorzystać ponownie, ale nalewka będzie słabsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować