Nalewka wiśniowa mojej mamy

4.97 (179 ocen)

Ta wspaniała nalewka nawet zimą przypomina zapach lata :)

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych wiśni
    0,5 l wódki
    200ml spirytusu
    0,5 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.97 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Likiery

Nalewka wiśniowa mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie drylujemy, zostawiamy około 10dkg z pestkami. Wrzucamy do dużego słoja i zalewamy wódką i spirytusem, szczelnie zamykamy. Macerujemy przez 2 tygodnie codziennie wstrząsając naczyniem. Po tym czasie zlewamy płyn znad wiśni do innego naczynia, a wiśnie zasypujemy cukrem z którym należy je wymieszać. Szczelnie zamykamy i zostawiamy w ciepłym pomieszczeniu na 2-3 tygodnie, co kilka dni potrząsamy naczyniem. Po tym czasie otrzymany syrop zlewamy do wcześniej odlanego ekstraktu alkoholowego. Połączone płyny pozostawiamy na 2-3 tygodnie do sklarowania, po czym zlewamy likier znad powstałego osadu przez lejek z gazą do butelek w których ma być przechowywany.

Porady

Pozostałe wiśnie można wykorzystać jako dodatek do deserów dla dorosłych. Z czasem nalewka nabiera mocy i głębszego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować