Nalewka agrestowa

4.7 (10 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nalewka z czerwonego agrestu - o pięknym kolorze i wyśmienitym smaku.
Wkrótce dojrzeją owoce agrestu - warto przygotować taką nalewkę, aby w zimowe wieczory móc się nią delektować i wspominać ciepłe letnie dni :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg czerwonego agrestu
    500 ml spirytusu 95%
    500 ml czystej wódki 40%
    1-1,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.7 (10 ocen)

Zobacz również:

Nalewki

Nalewka agrestowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Agrest oczyszczamy, odcinamy ogonki i resztki dna kwiatowego, płuczemy i osączamy. Zalewamy wódką i spirytusem i odstawiamy na 5-6 tygodni. Po tym czasie zlewamy alkohol, a owoce zasypujemy cukrem, odstawiamy na ok. 4 tygodnie, od czasu do czasu mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Zlewamy wytworzony syrop i łączymy z alkoholem. Odstawiamy na kilka tygodni. Im dłużej nalewka postoi, tym jest smaczniejsza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Spirytus Wódka Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Napitki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować