NALEŚNIKOWA CHOINKA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tego na Święta jeszcze nie było...

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    CIASTO NA OKOŁO 8 - 10 NALEŚNIKÓW
    100 ML MAŚLANKI
    2 JAJKA
    SZCZYPTA SOLI
    1 ŁYŻKA OLEJU
    1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
    SZKLANKA MĄKI
    2 ŁYŻKI PROSZKU DO PIECZENIA
    100 ML HERBATY MALINOWEJ
    BEZA:
    2 BIAŁKA
    SZCZYPTA SOLI
    1/2 SZKLANKI CUKRU
    2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
    DODATKI:
    CUKIER PUDER
    STARTA KORA CYNAMONU
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Naleśnikowa choinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZACZYNAMY OD BEZY: BIAŁKA UBIJAMY Z SZCZYPTA SOLI NA SZTYWNA PIANĘ MIKSEREM. DODAJEMY ŁYŻKA PO ŁYŻCE CUKIER CAŁY CZAS MIKSUJĄC NA WOLNYCH OBROTACH. NA SAM KONIEC DODAJEMY MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ I MIKSUJEMY NA JEDNOLITĄ MASĘ.
    ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO 120 STOPNI I NA PAPIERZE DO PIECZENIA WYKŁADAMY BEZĘ NA CIENKI ( OKOŁO 1 CM ) PLACEK I PIECZEMY PRZEZ OKOŁO 25 - 30 MINUT.
    W CZASIE GDY BEZA JEST W PIEKARNIKU ZACZYNAMY PRZYGOTOWYWAĆ NALEŚNIKI.
    ZAPARZAMY MOCNY WYWAR Z HERBATY MALINOWEJ OD SANTE W 100 ML WRZĄTKU I STUDZIMY.
    RESZTĘ SKŁADNIKÓW MIESZAMY ZE SOBA NA GŁADKĄ I JEDNOLITĄ MASĘ.
    NASTĘPNIE DODAJEMY OSTUDZONĄ HERBATĘ I JESZCZE RAZ WSZYSTKO MIESZAMY.
    MOŻEMY JUŻ SMAŻYĆ NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI.
  • 2. SMAŻCIE RÓŻNE WIELKOŚCI OD NAJWIĘKSZEGO DO NAJMNIEJSZEGO JEŻELI CHCECIE ZROBIĆ CHOINKĘ, A JEŚLI MACIE INNY POMYSŁ TO SUPER ( ZACHĘCAM WTEDY DO PODZIELENIA SIĘ Z NIM NA MOIM FAN PAGE NA FACEBOOK'U ).
    MAJĄC JUŻ NALEŚNIKI I GOTOWĄ BEZĘ, KTÓRĄ KROIMY W PASECZKI MOŻEMY PRZYSTĄPIĆ DO PROJEKTOWANIA NASZEJ CHOINKI ;)
    NA KONIEC POSYPUJEMY CUKREM PUDREM I STARTĄ KORĄ CYNAMONU OD "KAMIS" OCZYWIŚCIE.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować