Naleśniki z warzywami
Składniki na ciasto naleśnikowe:
-250 g mąki pszennej
-2 jajka
- 1szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1,2 łyżeczki soli
- 30 g masła, roztopionego ostudzonego
- olej do smażenia
Do naczynia włożyć wszystkie składniki na ciasto, dokładnie wymieszać mikserem i odstawić na 10 minut.
Naleśniki smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.
Przygotować farsz do naleśników:
Składniki:
- 200 g sera żółtego
- 1 cebula
- 2 średnie marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia ok. 300 g
- 50 g kukurydzy konserwowej odsączonej
- 50 g groszku konserwowego, odsączonego
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (Wegeta)
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- oregano do smaku
Naleśniki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miseczki i odstawić.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę, cukinię umyć i również pokroić w kostkę – przełożyć do miseczek i odstawić.
Cebulę obierać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni. Następnie do podsmażonej cebuli dodać marchewkę, paprykę, cukinię i kukurydzę. Najlepiej przełożyć do większego naczynia. Dusić ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jeżeli warzywa będą miękkie dodać groszek i przyprawy, dusić jeszcze ok. 5 minut. Warzywa przełożyć do durszlaka tak aby powstały sos w farszu mógł spłynąć do naczynia, następnie farsz pozostawić do ostygnięcia.
Zimny farsz wymieszać z żółtym serem.
Połowę naleśnika posmarować farszem, złożyć na pół i jeszcze raz na pół (w kopertę)
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce i zapiekać ok. 15 min w tem 180 C.
Można podawać polane ketchupem.
Komentarze