Kurczak z czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i osuszyć. Oprószyć przyprawą do kurczaka po staropolsku i wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek. Podsmażyć na rozgrzanej patelni na brązowo. (Nie dodajemy oliwy na patelnię bo wcześniej dodaliśmy do mięsa). Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec 15 minut w temperaturze 140 C.
Cebule obrać i pokroić w krążki. Zeszklić na reszcie rozgrzanej oliwy. Dodać ocet jabłkowy i balsamiczny. Podlać niewielką ilością wody (ok 5 łyżek) i gotować do miękkości na małym ogniu ok 15 minut. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie octem balsamicznym.
Mięso wyjąć i pokroić w plastry. Wyłożyć razem z cebulą na talerze. Udekorować natką. Podawać z ziemniaczanym puree.
Komentarze