Sałatka z boczkiem i żurawiną

4.5 (169 ocen)

  • 30 min

Sałatka z dodatkiem żurawiny jest tak pyszna, że u Mnie jest na I miejscu wśród sałatek. Warto ją spróbować, a na pewno znajdzie się w waszym menu na uroczystościach rodzinnych.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 szt kalafior
    • 1 szt brokuł
    • 1 szt czerwona cebula
    • 20 dkg boczek gotowany
    • 10 dkg żurawiny
    • 4 szt jajka
    • 5 łyżek majonezu
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 1 łyżeczka cukru
    • Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z boczkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior oraz brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy. Boczek pokroić i podsmażyć. Odsączyć z tłuszczu, wystudzić. Żurawinę sparzamy, Jajka gotujemy na twardo, jedno żółtko odstawiamy a resztę kroimy na duże kawałki. Wszystkie gotowe składniki przekładamy do dużej miski. Żółtko ucieramy z łyżeczką cukru, dodajemy 1 łyżkę musztardy i mieszamy z majonezem. Majonez doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy.

Porady

Sałatkę można przygotować również zimową porą. Wystarczy użyć mrożonych warzyw czyli – 450 g kalafiora (1 woreczek) i 900 g brokuła (2 woreczki). Mrożone warzywa również należy ugotować na parze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować